Leukémia felnőtteknél - bárkit érinthet

A felnőtt leukémia a daganatos betegségek közel 3%-át teszi ki. Ma már a leukémiás megbetegedések közel 75-80%-át sikerül teljesen meggyógyítani, viszont fontos megjegyezni, hogy ez a szám fajtától és stádiumtól függően változhat. Olvasd el cikkünket, amelyben összefoglaltuk, milyen felnőtt leukémia típusok vannak, milyen arányban fordulhatnak elő, illetve milyen túlélési eséllyel rendelkeznek az érintett betegek!
Leukémia felnőtteknél - bárkit érinthet

A leukémiáról, általánosan

Vérünk fő feladata, hogy oxigént, tápanyagokat, hormonokat és más építőanyagokat szállítson a sejtekhez, hogy azok megfelelően végezhessék életműködésüket, emellett a vér a fertőzések elleni küzdelemben játszik óriási szerepet. A vérben található vérsejteket a csontvelőben elhelyezkedő vérképző őssejtek termelik, normális esetben szabályozottan, csak a szükséges mennyiségben.

A leukémia, így a felnőtt leukémia ezeknek a vérképző sejteknek a kóros, rákos átalakulása és a daganatos sejtek túlszaporodása révén alakul ki. Az esetek többségében ezek az átalakult, kóros sejtek megjelennek a vérben is. A felgyűlt, elváltozott sejtek gátolják az egyéb vérsejtek képződését, az kóros fehérvérsejtek viszont nem képesek ellátni egy normális fehérvérsejt feladatát, így okozva gondot a szervezetnek.

Felnőtt leukémia típusai és a gyógyulás esélyek

A felnőtt leukémia típusait aszerint szoktuk megkülönböztetni, hogy a daganatos átalakulás a csontvelőben található két fehérvérsejtképző-vonal mely típusához tartozik (myeloid vagy lymfoid), illetve hogy a betegség kialakulása és lefolyása milyen gyorsan történik (akut vagy krónikus).

Az akut myeloid leukémia (AML) felnőttkorban a leggyakoribb akut leukémia, Magyarországon évente közel 230-250 beteget diagnosztizálnak a felnőtt leukémia ezen típusával. Ezen típus a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt érinti, azon belül is a fiatal felnőtteknél és a 65 év felettieknél a leggyakoribb. A gyógyulási esélyeket gyermekkorban 60%-ra, felnőtt korban 30-40%-ra becsülhetjük.

Az akut lymfoid leukémia (ALL) inkább gyermekkorban gyakori, de a felnőtteknél, főleg a 65 év felettiéknél is jelentkezhet. Magyarországon évente körülbelül 50-70 új beteget diagnosztizálnak a leukémia ezen fajtájával. A felépülés esélye gyermek leukémia esetén 80-90%, felnőtt leukémia esetén felnőtt korban 45-50%, 65 év felett viszont csak 20% körüli.

A krónikus myeloid leukémia (CML) főként felnőtt leukémiaként tartják számon, ugyanis főként középkorúakat és idősebbeket érint, viszont ritkán előfordulhat gyermekeknél is. Országunkban évente kb. 150 új beteg kerül felvételre a rendszerbe. Az ezzel a típusú felnőtt leukémiával diagnosztizáltak kb. 85%-a az első diagnosztizálástól számított 10. évben is életben van még.

A krónikus lymfoid leukémia (CLL) gyakorlatilag csak idősebb felnőtteket érint, gyermekkorban és fiatal felnőttekben szinte soha nem fordul elő. Ez a felnőtt leukémia a leggyakrabban előforduló típus, évente kb. 3-5/100000 lakost érint. A várható átlagos túlélés 10 év felett van, de ez a szám lehet akár 20-25 év is.

Felnőtt leukémia - Ezekre a tünetekre figyelj!

A felnőtt leukémia kialakulásának máig sem tudjuk biztosra, az eddigi megfigyelések szerint bárkit érinthet nemtől és kortól függetlenül. A felnőtt leukémia leggyakoribb tünetei a vérszegénység kialakulása, a gyakori fertőződés, influenza-szerű tünetek, bevérzéses foltok a bőrön, illetve fájdalom a máj, a lép, a vese, a nyirokcsomók, a csontok és az ízületek környékén.

A betegség diagnosztizálása után a kezelés megkezdésével az érintett élete teljesen megváltozik. A Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány a gyermek leukémia mellett a felnőtt leukémia érintettjeinek is igyekszik segítséget nyújtani ebben a nehéz időszakban, ugyanis az addig kenyérkereső ember munkaképtelenné válása megnehezíti a beteg és családja életét. Az Alapítvány igyekszik a gyógyulás folyamatát könnyebbé tenni az érintettek számára anyagi és lelki támogatás nyújtásával.

A felnőtt leukémia tehát kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. A legfontosabb, hogy időben észrevegyük a jeleket és minél hamarabb orvoshoz forduljunk a tünetek jelentkezésekor. Amennyiben szeretnél többet megtudni a betegségről, illetve arról, hogyan segítheted az érintett családokat, keresd fel az Alapítvány weboldalát!

Kapcsolódó cikkek

Miért hasznos a szabadtéri játék a gyerekek számára? - A kinti játék előnyei a gyerekek számára

Miért hasznos a szabadtéri játék a gyerekek számára?

A kinti, szabadtéri játék, a gyermek testi, lelki, érzelmi és szellemi fejlődését segíti elő. A cikkben bemutatjuk, hogy miért olyan hasznos a gyerekek számára a kinti játék.

Leukémia felnőtteknél - bárkit érinthet

Leukémia felnőtteknél - bárkit érinthet

Ma már a leukémiás megbetegedések közel 75-80%-át sikerül teljesen meggyógyítani.

Csökkentsd a koffeint, igyál inkább teát!

Csökkentsd a koffeint, igyál inkább teát!

A kávéban található koffein eleinte felpörget, majd egyre fáradtabbak is lehetünk ettől a fekete italtól. A kávét, helyettesíthetjük teával is, így sokkal több lesz az energiánk.