Az éttermi berendezések karbantartásának fontossága

Az ipari és üzemi konyhák esetében a hatékony működéshez elengedhetetlenek a megfelelő kapacitású, minőségű és teljesítményű gépek. A beszerzés mellett azonban érdemes az állapotmegóvásra is koncentrálni. Az alábbi cikkben ezért összefoglaljuk az éttermi berendezések karbantartásának fontosságát.
Az éttermi berendezések karbantartásának fontossága

Miért is éri meg karbantartani a konyhai gépeket?

A konyhai gépeket alapjában véve két esetben szükséges karbantartani. Az egyik eset a rosszabbik, hiszen a legtöbb esetben már csak akkor kerül sor a karbantartás elvégzésére, amikor valamilyen hiba jelentkezik a gépen. Ez azonban komoly fennakadásokat is okozhat majd a konyha életében, így nem feltétlenül éri meg várni, amíg elszakad az a bizonyos húr.

A másik kedvezőbb eset, ha rendszeres, időszakos karbantartásról beszélhetünk. Ezzel egyrészt kivédhetők a folyamatos meghibásodások, valamint az alábbi pár előnyt is megtapasztalhatjuk hosszútávon.

Csökkentett energia költségek

Amennyiben a konyha rendelkezik egy megfelelő karbantartási ütemtervvel és persze azt követik is ahogy a nagykönyvben meg van írva, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy a gépek folyamatosan teljes hatékonysággal, tisztán működhetnek élettartamuk során.

A tisztítás azért is kifejezetten fontos része a karbantartásnak, mert a nem megfelelően tisztított vagy hibás éttermi berendezések nem csak a hatályos higiéniai szempontoknak nem felelhet meg, hanem még a konyha villanyszámláját is növelhetik.

Tehát a rendszeresen karbantartott mosogatógépek, sütők, vagy épp ipari húsdarálók éttermeink energiaköltségeinek csökkentéséhez is hozzájárulhatnak.

Jobb minőségű ételek és szolgáltatás

Sokszor a nem karbantartott konyhai eszközök esetében megeshet az a kellemetlen csúfság, hogy az előállított étel minősége nem olyan lesz, mint az elvárt. Ez megmutatkozhat egy félig átsült húsban, egy nem megfelelően eldolgozott tésztában, vagy csúnyán szeletelt zöldségben, gyümölcsben.

Ezzel szemben a legjobb hatékonysággal, tisztán működő éttermi berendezések használatával az ételek minősége is olyan lesz, mint amit mi illetve a vendégek is elvárnak. Ez pedig hosszabb távon jövedelmező lehet, hiszen több visszatérő vendégre is szert tehetünk. Ha nem sikerül lépést tartania az éttermi berendezések karbantartásával, elveszítheti az értékes vendégeit, ez pedig rosszabb minőségű ételekhez és kiszolgáláshoz vezethet.

Kevesebb hiba és költség

A konyhai gépek esetében elmondható, hogy akár van karbantartás, akár nincs a leendő élettartamot nehéz megsaccolni. Mindazonáltal a statisztikák és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a rendszeresen karbantartott gépek életciklusa hosszabb, mint az elhanyagolt társaiké. A karbantartások ugyanis folyamatos védelmet nyújtanak az üzemzavarok és egyéb hibák ellen, mielőtt azok súlyos hibává válnának. Tehát a rendszeres karbantartással és takarítással elejét vehetjük éttermi gépeink és berendezéseink költséges javításának és cseréjének, ami így időt és persze pénz spórolhat számunkra.

Hogyan tarthatjuk karban konyhai gépeinket?

A konyhai gépek egyik legegyszerűbb módja, ha már a vásárlás időpontjában gondoskodunk azok garanciális és karbantartási hátteréről. Amennyiben kifejezetten konyhai gépek forgalmazásával foglalkozó forrásból szerezzük be a gépet, akkor lehetőségünk lehet arra, hogy karbantartási szerződést is kössünk az eladóval.

Emellett azonban kifejezetten karbantartásra specializálódott partnerekkel is leszerződhetünk, így egyetlen partner segítségével a teljes konyhai gépparkot rendben tarthatjuk, ami nagy könnyebbség lehet a vállalkozások számára.

Összegezve

A konyhai gépek esetében tehát kiemelt fontosságú a karbantartás megléte, sőt az is, hogy rendszeresen megtörténjenek az egyes gépek állapot megóvási munkái. Ezzel ugyanis nem csak költséget csökkenthetünk, hanem a konyha által előállított ételek minősége is megőrizheti az elvárt szintet. Ennek fényében elmondható, hogy a sikeres vállalkozás alapja lehet, hogy gondoskodjunk a karbantartási munkákról.

Kapcsolódó cikkek

Méz: Több mint édesítőszer - A méz gyógyító tulajdonságainak bemutatása

Méz: Több mint édesítőszer - A méz gyógyító tulajdonságainak bemutatása

A méz, ez az ősi édes csoda, nem csupán egy természetes édesítőszer, hanem számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek évezredek óta ismertek és használtak az emberiség körében.

Etyek Haraszthy Pincészet, nem csak borkedvelőknek

Etyek Haraszthy Pincészet, nem csak borkedvelőknek

Amennyiben ellátogatsz Etyekre, mindképpen keresd fel a Haraszthy Pincészetet, hiszen itt bortúrákat is szerveznek, amely túrák nagy közkedveltségnek örvendenek.

Egészséges és finom édesburgonya desszertek, amit ki kell próbálnod

Egészséges és finom édesburgonya desszertek, amit ki kell próbálnod

Az édesburgonya klasszikus őszi zöldség, és tökéletes alapanyag a desszertek újragondolásához.