A borkészítés alapvető lépései

A szőlő szüretelése után a szőlőt összezúzzák, hogy mustot készítsenek belőle. A szőlőből kinyomják a levet, amiből bor lesz. A nagyszerű bor sima és aromás lesz. Miután a gyümölcsöt leszedték, némi érlelésen megy keresztül. A választott borstílustól függően ez a folyamat néhány napot vagy akár több évet is igénybe vehet. Miután a gyümölcsöt leszüretelték, a bort hosszú ideig kell tárolni. A bort néhány hónapig vagy akár néhány évig is érlelik, mielőtt eléri a legjobb ivási korát.
A borkészítés alapvető lépései

A borkészítés első lépése a szőlő zúzása. Ez mechanikus préseléssel történik. Hagyományosan az emberek letaposták a szőlőt, majd préselték, hogy mustot kapjanak. A gépek bevezetése azonban egyszerűsítette a folyamatot és javította a higiéniát. A gépi őrlés új eljárása a bor minőségét is javítja, mivel minimálisra csökkenti a tartósítószerek szükségességét. Nem minden szőlő kezdi meg a borrá válást a zúzás lépésénél, és szigorú irányelveket kell követni a minőségi termék biztosítása érdekében.

A következő lépés a finomítás. Ennek során olyan anyagokat adnak a borhoz, amelyek segítik a bor érlelését. Ezek a finomítószerek kötődnek a borszemcsékhez, és nagyobbá teszik azokat. A szűrés ezeket a nagyobb részecskéket távolítja el, míg a többi részecske visszamarad. A szitán vagy szűrőn apró lyukak vannak, amelyek segítenek a bornak átjutni rajta anélkül, hogy túlságosan szennyeződne. Ezt követően a bort megszűrik, hogy megszabaduljon a maradék finomítóanyagtól.

A préselés és a bor tisztítása után kezdődik a borkészítés. A folyadékot átpumpálják egy szűrőn, míg a szilárd anyagok az edény aljára ülepednek. A bor azonnal palackozható, vagy hosszabb ideig érlelhető. Egyes borfajták már ebben a fázisban befejezve is palackozhatók. Ezt a lépést követően a borászok választhatják, hogy a bort nagy fa oválisokban vagy kis kerámia tartályokban érlelik.

A bor egy bizonyos érlelési időszak után már iható. Egyes borok azonnal fogyasztásra készek. Másoknak további érlelésre van szükségük ahhoz, hogy komplexitásuk kifejlődjön. Az azonnali palackozásra példa a Beaujolais Nouveau és a Grand Cru Bordeaux. Az érlelés típusától függetlenül azonban a borkészítés folyamata minden fajtánál más és más.

Palackozás előtt a bort egy ideig hordóban kell érlelni. Ezután a bort palackozáshoz egy nagyobb tartályba töltik át. A borkészítés folyamata a vörös- és a fehérborok esetében ugyanaz. Az egyetlen különbség az, hogy az egyes bortípusok mennyi idő alatt készülnek el fogyasztásra. Ha azonban rozébort tervez készíteni, akkor azt néhány hónapig kell érlelni.

Borkorzo.hu

Kapcsolódó cikkek

A borkészítés alapvető lépései

A borkészítés alapvető lépései

Az azonnali palackozásra példa a Beaujolais Nouveau és a Grand Cru Bordeaux.

Egészséges és finom édesburgonya desszertek, amit ki kell próbálnod

Egészséges és finom édesburgonya desszertek, amit ki kell próbálnod

Az édesburgonya klasszikus őszi zöldség, és tökéletes alapanyag a desszertek újragondolásához.

Méz: Több mint édesítőszer - A méz gyógyító tulajdonságainak bemutatása

Méz: Több mint édesítőszer - A méz gyógyító tulajdonságainak bemutatása

A méz, ez az ősi édes csoda, nem csupán egy természetes édesítőszer, hanem számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek évezredek óta ismertek és használtak az emberiség körében.