Etyek Haraszthy Pincészet, nem csak borkedvelőknek

Budapesttől mindössze 25 kilométerre, az Etyeki-dombság kezdetén, Fejér megyében található Etyek. Ezen a településen sok-sok látnivaló, felfedezésre váró hely és látványosság is található. Ha ide látogatsz, az egyik felfedezésre váró hely Etyeken, a Magyar-kút, melynek épülete klasszicista stílusban épült. Mindenképpen nézd meg a Kálvária – dombot, de megtekintheted a Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt Római Katolikus Templomot és a Református templomot is, amely késő barokk stílusban épült.
Etyek Haraszthy Pincészet, nem csak borkedvelőknek

Etyek látnivalói, nevezetességei

Mit érdemes még Etyeken megnézni, felfedezni? A Boti kápolnát, a helytörténeti gyűjteményt, a Körpince-sort, de a köztéri műalkotásokat is, mint például a Nepomuki Szent János - szobor, a Segítő Szűzanya - szobor, vagy éppen a Mária – oszlop.

A Haraszthy Pincészet

Etyek a borászatáról is híres. Az etyeki Haraszthy Pincészetbe is mindenképpen látogass el. A Haraszthy Pincészet épületegyüttesének szomszédságában terül el Etyek legújabb látványossága, az etyeki Amfiteátrum, azaz egy tökéletes rendezvény - és koncerthelyszín. Az Amfiteátrum egy remek szórakozási helyszín és remek kiegészítője a Haraszthy Pincészetnek, ahol céges, baráti és családi rendezvényeket is gyakran tartanak.

A karakteres és ízletes borok

A borászatot, 1996-ban alapította Carlos Coelho. A Pincészet névadója, Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja. A finomabbnál - finomabb borok Etyek- Budai Borvidékén készülnek, Pázmányi Dániel vezetésével. A boraik jelentős hányada a következő fajtákból készülnek: Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir. A Cuvée készítésekor a következő szőlőfajtákat használják: Szürkebarát, Királyleányka és Zenit. A Pincészet borászai úgy vélik, hogy karakteres és egyedi borok csak úgy készülhetnek, ha a hagyományos eljárásokat vegyítik a modern technológiai eljárásokkal.

Az elmúlt évben, 250.000 palack bort készítettek, amelyek 3 különböző borcsaládban kerültek piacra. Ezek közül az alap, a Haraszthy – borcsalád, melynek tagjai könnyed, de jól strukturált borok. Az alap Haraszthy – borcsalád két tagja a reduktív technológiával készült Sir Irsai és a Rosé. Minkét bor közös jellemzője a primer aroma gazdagság és lendületesség. A Chardonnay, Öreghegy és Pinot Noir borok tölgyfa hordós érlelést kapnak. Ezek már testesebb és komplexebb borok. A két kategória között pedig átmenetet képez a Sauvignon Blanc.

A bortúrák izgalmai

A Haraszthy Pincészet izgalmas bortúrákat is szervez a vendégeinek. A bortúra keretében megismerkedhetünk a borkészítés állomásaival és a bórkóstolás művészetét is megtanulhatjuk, azaz megtudhatjuk, hogyan lehet megkülönböztetni a különféle ízeket és illatokat. A túra során, a borkészítés rejtelmeibe is beavatnak bennünket. Információkat kaphatunk a szőlőműveléstől kezdve, a borkészítés folyamatain át, a bor pohárba jutásáig és így a minőségi borok világába nyerhetünk bepillantást.

Másik híres etyeki pincészet az Etyeki Kúria, az ő boraikat az iDrinks.hu -n rendelheted meg.

Etyeki szállások itt!

Kapcsolódó cikkek

Két fantasztikus játszótér Székesfehérváron - A gyerekek fejlődését szolgálja, ha gyakran megyünk velük játszótérre

Két fantasztikus játszótér Székesfehérváron

Székesfehérváron több játszótér is a gyerekek rendelkezésére áll. A cikkben most két fantasztikus helyszínről számolunk be.

Páskom Cottage, Fejér megye titkos gyöngyszeme

Páskom Cottage, Fejér megye titkos gyöngyszeme

A Páskom Vendégházban feledhetetlen napokat tölthetünk el és nagyszerűen kikapcsolódhatunk.

A gyerekek imádják - Amiért a gyerekek rajonganak – Börgöndpuszta állatsimogató – a börgöndpusztai állatsimogatót.

Amiért a gyerekek rajonganak – Börgöndpuszta állatsimogató

A gyerekek többsége szereti az állatokat. A börgöndpusztai állatsimogató egy csodálatos hely, ahol minden gyermek jól érezheti magát.