Természet a városban, irány a Sóstó!

A Sóstó tanösvény, Székesfehérvár szívében található. Ha eleged van a város zajából, ha egy igazi kikapcsolódásra vágysz, ha szeretnél a természettel eggyé olvadni és élvezni a madarak énekét, akkor látogass el a Sóstó Természetvédelmi Területre, ahol a tanösvényen sétálva magadba szippanthatod a friss levegőt, élvezheted, ahogy a lágy szellő simogatja a bőrödet és olyan élményekben lehet részed, ami nem csak lelkileg tölt fel, de szellemileg is kikapcsol.
Természet a városban, irány a Sóstó!

A tanösvény táblái

Amennyiben felkerekedsz egyedül, a barátaiddal, vagy a családoddal, akkor összesen 7 kilométert gyalogolhatsz, miközben eljuthatsz a látogatóközpontba, több interakciós táblán tájékozódhatsz, hogy milyen is ennek a területnek az élő - és állatvilága. Két kilátóról madarakat is megfigyelhetsz, amely kilátókat a Belső - tóra építették és ezen a területen még piknikezésre is van lehetőség, ami egy igazi romantikus kaland is lehet a szerelmespárok számára.

Több tábla is segíti a tájékozódást a tanösvényen: A berek hangjai, Kapj el, ha tudsz!, Régi magyar állatfajták a természetvédelem szolgálatában, A kiszáradó láprét, Ingoványos talajon, A Homokbánya, Le a kalappal a gombák előtt, A lődombok élővilága. Az információs táblák segítségével többek között megismerhetjük a tó történetét és bepillantást engednek a terület élővilágába. Így kicsit mi is jobban megismerhetjük az itt élő állatokat, növényeket, madarakat.

Az izgalmakkal teli tanösvény

A tanösvényen és a földúton nem csak gyalogosan, de biciklivel is lehet közlekedni. Néha jólesik kicsit megállni és a madarak hangját, énekét hallgatni. A területen nem csak mocsarat, nem csak nádast, hanem gyönyörű ligetet is láthatunk. A vizes, lápos területeken sem kell semmitől sem tartanunk, hiszen fapallók segítik a biztonságos közlekedést. Ha jön egy nyári zivatar, akkor lehetőségünk van beállni egy védett, úgynevezett esőbeállós területre.

A tanösvény kisgyerekes családoknak is remek kikapcsolódást ígér

Kisgyerekes családok számára is élményekben gazdag kalandnak ígérkezik a tanösvény felfedezése és bebarangolása, hiszen megannyi játékos feladat vár a gyerekekre. Míg a szülők megállnak és pihennek, a gyerekek a játszótéren vezethetik le a bennünk felgyűlt feszültséget. Habár nem valószínű, hogy ezen a csodás helyen szorongani fognak, hiszen már az első néhány perc alatt érezhető, ahogy oldódik bennünk a stressz, ami a jó levegőnek és a gyönyörű természeti képeknek is köszönhető.

Szervezett túrák

A Természetvédelmi Területen van még fedett erdei iskola és egy úgynevezett zöld tanya, ahol letelepedhetünk a piknik kosarunkkal és a sok sétától megéhezve falatozhatunk szeretteink körében. A Sóstó Látogatóközpontban szervezett túrákat is indítanak. Ha azonban csak egyéni túrára vágysz, erre is van lehetőséged. A Természetvédelmi Területre két bejáraton át juthatsz be. Az egyik az Északi Kapu, a másik pedig a Keleti Kapu.

Fotó: Fejermegyeportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Catherine's Cottages - Fejér megye turisztikai gyöngyszeme

Catherine's Cottages - Fejér megye turisztikai gyöngyszeme

Csákberény egy gyönyörűséges hely hazánkban. A hely nem csak a szépséges tájairól híres, hanem Catherine Dickens is erre a helyre álmodott meg kis kuckókat, amely alkalmas lehet a szerelmespárok és a családok számára is a pihenésre és a kikapcsolódásra.

Bemutatkozik a Gárdonyi Pék - pékség és kávézó

Gárdonyi Pék - bemutatjuk a pékséget és kávézót

Gárdony 22 km-es körzetén belül ingyen házhoz is szállítanak.

Két fantasztikus játszótér Székesfehérváron - A gyerekek fejlődését szolgálja, ha gyakran megyünk velük játszótérre

Két fantasztikus játszótér Székesfehérváron

Székesfehérváron több játszótér is a gyerekek rendelkezésére áll. A cikkben most két fantasztikus helyszínről számolunk be.