5 biztos módszer a stresszoldásra

Kevesen mondhatjuk el magunkról a mai világban, hogy tökéletesen stresszmentes életmódot folytatunk.
5 biztos módszer a stresszoldásra

Kevesen mondhatjuk el magunkról a mai világban, hogy tökéletesen stresszmentes életmódot folytatunk. A napi feladatok, munka, gyereknevelés önmagában is kellőképp igénybe veszik az ember idegrendszerét - és akkor a koronavírus miatti aktuális aggodalmainkról még nem is szóltunk!

Mi lehet a stressz következménye? Már rövidtávon érzékelhetjük, hogy a feszültség akár testi tünetek formájában is megmutatkozik: ilyen lehet a heves szívdobogás, a kézremegés vagy a fokozott izzadás is, amelyek mind-mind azt idegrendszer kimerültségének tünetei. Megmutatkozhatnak alvászavarok is: az állandó feszültség, folyton pörgő gondolatok megakadályozhatják, hogy agyunk ténylegesen kikapcsoljon. Ezáltal csökken alvásunk mennyisége és minősége is, a pihenés hiánya pedig mentálisan még tovább terhelhet minket. Hogyan tudnánk kitörni ebből az ördögi körből?

1. Sportoljunk minél többet!

Mondanunk sem kell, milyen fontos ilyenkor, hogy időt szakítsunk a sportra. A hozzánk legközelebb álló mozgásformát gyakorolva nem csak a felgyülemlett feszültségtől szabadulhatunk meg, egyúttal kellően kifáradhatunk fizikailag, akkor is, ha egész héten ülőmunkát végeztünk. Válasszunk egy könnyű, aerob edzés, mint például a futás, a görkori vagy a biciklizés. Gyakoroljuk legalább hetente 2-3 alkalommal!

2. Tanuljunk meg relaxálni!

Kiemelten jó hatással lehet az idegrendszerre a minden reggeli meditáció is. Igaz, ehhez kitartásunkra és türelmünkre lehet szükség: általában senkinek nem sikerül az első alkalommal tökéletesen kiüríteni az elméjét. Ha azonban kitartóan gyakoroljuk, eleinte akár csak percekre, később azonban tartósabban is elérhetjük a relaxációs állapotot. Keressünk olyan videókat, ahol az agyhullámokra kifejezetten nyugtatóan ható, kellemes zenére tudunk ellazulni. A YouTube-on a célunknak megfelelően is találhatunk meditációs gyakorlatot, így akár a hatékonyabb koncentrációra is trenírozhatjuk az agyunkat.

3. Beszéljük ki magunkból!

Sokan még egy idegtépően feszült munkanap után sem szívesen mesélik el, ami a lelküket nyomja. Többnyire attól tartanak, hogy ezzel a párjukat fogják leterhelni. Még ritkább, hogy valaki a barátainak számoljon be rendszeresen a munkahelyi és egyéb mindennapos sérelmeiről. Persze, illik tiszteletben tartani a másik ember határait, ez azonban nem jelenti, hogy senkinek sem nyílhatunk meg a lelkünket nyomó problémákról. Sőt! Ha ezeket magunkba fojtjuk, az akár a krónikus stresszbetegségek, így például a gyomorfekély kialakulásának esélyeit is megnövelheti. Ma már abban sincs semmi szégyellnivaló, ha terápiás keretek közt keresünk segítséget. Egy szakember értő figyelemmel hallgathatja meg a hétköznapi gondjainkat és tanácsot is ad az azokkal való megküzdésre.

4. Találjunk egy kreatív hobbit!

Nem szükséges, hogy a szabadidőnkben Picassová képezzük magunkat, de a különböző művészi tevékenységek segítenek a stresszoldásban. Igen, ez még akkor is érvényes, ha semmihez nem rendelkezünk különösebb tehetséggel! A lényeg, hogy képesek legyünk ellazulni, kikapcsolni az alkotói folyamat közben, legyen az akár a versírás, egy rajz vagy egy szobor létrehozása. Senki nem kérheti rajtunk számon, ha nem sikerül tökéletesen - abban viszont rengeteget segít, hogy kreatív formában engedjük ki a szorongató indulatokat.

3. Válasszuk ki jól a megfelelő étrendkiegészítőt!

Az őszi-téli időszakban az sem árt, ha az immunrendszerünket megtámogatjuk a hatékony működéshez szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ilyeneket találhatuk az USA Medical által forgalmazott étrend-kiegészítők összetevői közt is. A Stress Control kapszula például a világ különböző tájairól tartalmaz olyan, természetben is megtalálható összetevőket, amelyek hozzájárulhatnak a stresszmentes hétköznapokhoz. A tiamin, a riboflavin, a niacin, a B6-vitamin és a biotin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.

A pantoténsav hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és a normál mentális teljesítményhez.

A cink hozzájárul a normál szel-lemi működés fenntartásához. (ezeket lehet állítani a vitaminokról, ásványianyagokról) A kamilla, citromfű és galagonya mellett olyan hasonló hatással bíró, egzotikus növények kivonatát is megtaláljuk benne, mint a rhodiola vagy az ashwagandha.

Az USA medical kínálatában találkozhatunk olyan készítményekkel is, mint a különböző dózisban forgalmazott, prémium minőségű CBD olajok. Ezek az organikus termesztésből származó kenderolaj-cseppek pipetta segítségével, a nyelv alá cseppentve alkalmazhatók. Ha azonban szívesebben fogyasztjuk őket a hagyományos módon, az USA Medical kínálatában kapszula formájában is találkozhatunk velük.

Kapcsolódó cikkek

5 biztos módszer a stresszoldásra

5 biztos módszer a stresszoldásra

Kevesen mondhatjuk el magunkról a mai világban, hogy tökéletesen stresszmentes életmódot folytatunk.

Hihetetlen sporttények

Izgalmas sporttények

A sport világában is előfordulnak olyan tények, adatok, statisztikák, amelyet még a legnagyobb fanatikusok sem tudnak, ezért összegyűjtöttünk hihetetlen sportigazságokat.

Izgalmas sportigazságok

Izgalmas igazságok a sportvilágából

A legnagyobb sportrajongólnak is megpróbálunk meglepetésekkel szolgálni és újat mutatni, ezért összegyűjtöttünk hihetetlen sporttényeket.