Dohányzás leszokás 6 egyszerű módszerrel

A dohányzás az egyik legkárosabb szenvedély. Évente milliók halnak meg a dohányzás okozta betegségekben. Első helyen áll a szívbetegség, aztán a rákos megbetegedések következnek. A dohányzás többek között oka lehet a száj-, a garat-, a gége-, a hasnyálmirigy-, a tüdő-, a mell - és a prosztatarák kialakulásának. Rendkívül sok káros anyagot tartalmaz. Olyan anyagokat, amelyek negatívan hatnak az érrendszer, az agy, a szív, a légzés működésére.
Dohányzás leszokás - Dohányzás leszokás 6 egyszerű módszerrel – egyszerű módszerekkel.

Mindegy mikor tesszük le a cigarettát, csak döntsünk minél hamarabb, hiszen ma már bizonyított tény, hogy akkor is helyreállhat egyes szervünk egészsége, ha idősebb korunkban szabadulunk meg ettől a káros szenvedélytől. A dohányzás nem csak káros, de tönkreteszi a bőrt, azaz ráncossá, élettelenné és szürkévé teszi azt. Roncsolja az ínyt és a fogakat. Nem beszélve arról, hogy a hajhullásért is felelőssé tehető és nagyon kellemetlen a szaga. A dohányos emberről már messziről érezni, hogy füstöl. Akkor is, ha rágózik, ha parfümmel fújja be magát. Ezzel nem javít, sőt, csak tovább ront a helyzeten. Mutatunk 6 módszert, amelyek segíthetnek a leszokásban.

1. Erős elhatározás valaki kedvéért

Azt szokták mondani, hogy mindig elsősorban saját magunk miatt fogyjunk le, vagy hagyjuk abba a dohányzást. Azonban nagyon sok ember más miatt vált meg ettől a káros szokásától, hiszen nagyon nagy motiváló erő lehet egy új szerelem, a gyermekünk megszületése. Sok ember számára nagyon nagy motivációs erővel bír az a személy, aki közel áll a szívéhez és ő kéri, hogy szokjon le a dohányzásról, mert nem szeretné emiatt idő előtt elveszíteni.

2. Kortyolgass gyógyteát

A dohányzásról való leszokás feszültté és idegessé tehet, így érdemes már a leszokás előtt alaposan felkészülni és egy-egy csésze gyógyteát kortyolgatni. Ez lehet citromfű, levendula, vagy az erősebb hatású orbáncfű, de vannak olyan teák is, amelyek kifejezetten a leszokás miatt kialakult elvonási tüneteket csillapítják.

3. Változtasd meg a napi rutinodat

Ha reggel cigarettával és kávéval kezdted eddig a napot, akkor először szokj rá a zöld teára, vagy más gyógynövényes teára. Először csak ízlelgesd, szokj hozzá és mellette még cigarettázz néhány napig. Néhány nap után azt veszed majd észre, hogy a cigaretta nem is esik jól a gyógytea mellé, így egyre kevesebbet fogsz dohányozni, majd végleg sikerülni fog abbahagyni.

4. Fogyassz fahéjas dióféléket

A diófélék segítenek elterelni a figyelmet a cigarettáról, a fahéj pedig csökkentheti a cigaretta iránti vágyat.

5. A pozitív és a negatív dolgok felsorolása

Egy papírlapot ossz ketté, majd az egyik oldalára írd le, hogy miért szeretsz dohányozni. A papír másik részére pedig minden negatív dolgot jegyezz le, ami a dohányzással kapcsolatos. Majd meglátod, hogy a negatív dolgok lesznek túlsúlyban és így sokkal könnyebb lesz ettől a káros szenvedélytől megszabadulni.

6. Igyál vizet

Sok embernek beválik a leszokás időszakában, ha egy nagy pohár vizet fogyaszt el, amikor rá akar gyújtani. Sokan a citromleves vízre esküsznek. Próbáld ki te is!

Kapcsolódó cikkek

5 módszer - Aktív és produktív délután 5 egyszerű trükkel – hogy délután is legyen elég energiánk.

Aktív és produktív délután 5 egyszerű trükkel

Délutánra elfáradunk, elálmosodunk, azonban ebben a napszakban is dolgoznunk kell. Mit tehetünk a ránk törő álmosság és fáradtság ellen? A cikkből megtudhatod a válaszokat.

Az energiánkat - Fokozd az energiádat! Mutatunk 6 egyszerű módszert! – könnyen fokozhatjuk.

Fokozd az energiádat! Mutatunk 6 egyszerű módszert!

Az energianövelés nem is olyan bonyolult dolog. Ha szeretnéd, hogy magas legyen az energiaszinted, akkor kövesd a cikkben leírtakat.

Otthoni módszerekkel - Top 5 módszer az izomfájdalom csökkentésére - az izomfájdalom csökkentésére.

Top 5 módszer az izomfájdalom csökkentésére

Az izomfájdalom enyhítésére sok módszer létezik. A cikkben most 5 olyan módszerről olvashatsz, amelyekről talán nem is gondoltad volna, hogy segíthetnek az izomfájdalom csillapításában.